Αισθητική Τέχνη

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(10 ψήφοι)

Επαγγελματίες από διάφορους κλάδους της αισθητικής τέχνης, όπως τον κινηματογράφο, τη βιομηχανία των καλλυντικών, την αισθητική περιποίηση, παρουσιάζουν  τη δουλειά τους, την ποικιλία εφαρμογών και τις κατευθύνσεις της σύγχρονης αισθητικής τέχνης.

Το έπιπλο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Τα έπιπλα, αν και είναι χρηστικά αντικείμενα, δεν έπαψαν ποτέ να απεικονίζουν τις ιδέες και τις σχεδιαστικές τάσεις της εποχής τους. Η πορεία του επίπλου στο χρόνο, ο σχεδιασμός, τα διαφορετικά υλικά και ο τρόπος παραγωγής των επίπλων, παρουσιάζονται από τους επαγγελματίες του κλάδου.

Σχεδίαση με Ηλεκτρονικό Υπολογιστή

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές άλλαξαν δραστικά τον τρόπο εργασίας σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους. Η ταινία  καταγράφει τις αλλαγές που έφεραν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές στη σχεδίαση. Αρχιτέκτονες και άλλοι επαγγελματίες μιλούν για τις αλλαγές στον τρόπο εργασίας τους και τις δυνατότητες που προσφέρει στο σχεδιαστή σήμερα η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Κομμωτική Τέχνη

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

Η ταινία μάς γνωρίζει την τέχνη της κομμωτικής. Παρακολουθούμε επαγγελματίες κατά τη διάρκεια της δουλειάς τους, οι οποίοι μας πληροφορούν για τις ιδιαιτερότητες, καθώς και για τις συνθήκες άσκησης του επαγγέλματός τους.

Κεραμική - Πηλοπλαστική

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Η τέχνη μας γνωρίζει την τέχνη της κεραμικής. Επαγγελματίες, τους οποίους παρακολουθούμε κατά τη διάρκεια της δουλειάς τους, μας δίνουν πληροφορίες για το επάγγελμά τους καθώς και για τις συνθήκες άσκησής του.

Συντήρηση ελαιογραφίας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Η ελαιογραφία είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται  στη ζωγραφική και που οι ρίζες της φτάνουν στο 12ο αιώνα.Η ταινία παρακολουθεί την πολύ  ενδιαφέρουσα και υπεύθυνη δουλειά ενός συντηρητή ελαιογραφίας κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης μιας ελαιογραφίας, έτσι ώστε να μην αλλοιωθεί η καλλιτεχνική και αισθητική αξία του έργου.

Συντήρηση φορητής εικόνας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Η εκκλησιαστική εικόνα είναι ένα λειτουργικό στοιχείο μέσω του οποίου οι πιστοί επικοινωνούν με τη χάρη του εικονιζόμενου προσώπου. Είναι όμως και ένα έργο τέχνης, που υφίσταται τις επιπτώσεις από τις κλιματολογικές αλλαγές. Στην ταινία παρακολουθούμε την πολύ υπεύθυνη και ενδιαφέρουσα δουλειά των συντηρητών τέχνης και πληροφορούμαστε για τις τεχνικές που εφαρμόζονται για την αποκατάσταση των φθορών σε μια φορητή εικόνα.

Ύφασμα - Ένδυση

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Η ταινία μας ξεναγεί στον κόσμο του ενδύματος.Επαγγελματίες μας μιλούν για τις ιδιαιτερότητες της δουλειάς του καθώς και για τις συνθήκες άσκησής του.

Συντήρηση ξυλόγλυπτου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Η ξυλογλυπτική είναι μια τέχνη της οποίας οι ρίζες φτάνουν ως τη μυθολογία. (Μεγάλη άνθηση γνωρίζει η ξυλογλυπτική κατά τα βυζαντινά χρόνια ενώ τον 16ο αιώνα αρχίζει να ανθίζει η νεοελληνική εκκλησιαστική ξυλογλυπτική με την αντικατάσταση του μαρμάρινου τέμπλου με ξυλόγλυπτο.) Συχνά τα ξυλόγλυπτα αντικείμενα έχουν μεγάλη ιστορική, καλλιτεχνική και αισθητική αξία. Γι αυτό και η δουλειά των συντηρητών είναι πολύ σημαντική και υπεύθυνη. Απαιτείται προγραμματισμός συγκέντρωση και άρτια τεχνική κατάρτιση ώστε οι επεμβάσεις στα έργα να τα αποκαθιστούν χωρίς να τα αλλοιώνουν.

Εικονογράφηση - Καλλιτεχνική Βιβλιοδεσία

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Στο πλαίσιο του προγράμματος ΔΑΙΔΑΛΟΣ μαθητές της Ειδικότητας Γραφικών Τεχνών δύο σχολείων διάλεξαν να έρθουν κοντά στο λαϊκό παραμύθι, όχι μόνο καταγράφοντας παραμύθια που πέρασαν από στόμα σε στόμα και κρατούσαν συντροφιά πάνω από δύο αιώνες, αλλά να προβληματισθούν και να εφαρμόσουν τις γνώσεις και δεξιότητες που απέκτησαν μέσα από το ωρολόγιο πρόγραμμα της ειδικότητάς τους, όπως στο σχέδιο και στην εικονογράφηση (με παραδοσιακές και σύγχρονες μεθόδους), στην εκτύπωση εφαρμόζοντας τη μέθοδο της χαρακτικής και στην καλλιτεχνική βιβλιοδεσία.