Οδύσσεια στο διαδίκτυο: Επεισόδιο 1ο: "Στο δρόμο για την Ιθάκη"

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(22 ψήφοι)

Δυο αδέλφια ψάχνοντας για μια σχολική εργασία, πλοηγούνται στονΠαγκόσμιο Ιστό σε νέους τόπους και άλλους χρόνους. Σερφάροντας σε ιστοσελίδεςμε ενημερωτικό, μορφωτικό ή ψυχαγωγικό περιεχόμενο, το ενδιαφέρον τους διεγείρεταιγια νέα γνώση. Ωστόσο, κάποιες ιστοσελίδες μπορεί να περιέχουν υλικό ακατάλληλογια τα παιδιά. Τα παιδιά εύκολα εξοικειώνονται με τη χρήση των μηχανώναναζήτησης και της αποτελεσματικής αξιοποίησής τους στην εύρεση πληροφοριών,αλλά δεν γνωρίζουν πώς να αποφεύγουν τις συνδέσεις προς κάθε είδους ακατάλληλοπεριεχόμενο. Η εικονική «Ασφάλεια Διαδικτύου» συμβουλεύει τους νεαρούς μαθητέςγια τα πνευματικά δικαιώματα στο Διαδίκτυο και προτείνει φίλτρα αναζήτησης ήπρόσθετο λογισμικό ώστε οι ακατάλληλοι ιστότοποι να αποκλείονται από τααποτελέσματα της αναζήτησης.

Οδύσσεια στο διαδίκτυο: Επεισόδιο 2ο: "Σειρήνες στο διαδίκτυο"

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(17 ψήφοι)
Ο Οδυσσέας και η Ελένη συνομιλούν με γνωστούς αλλά και αγνώστους μέσα σε «δωμάτια επικοινωνίας»,διασκεδάζοντας και έχοντας την περιέργεια να ανακαλύψουν νέους «φίλους». Η εικονική «Ασφάλεια Διαδικτύου» συμβουλεύει τους νεαρούς μαθητές για την αντιμετώπιση των «Σειρήνων» στο Διαδίκτυο και τους τονίζει ότι: Το Το Διαδίκτυο είναι Δημόσιος χώρος Δε Δεν είμαστε ανώνυμοι στο Διαδίκτυο Στο Διαδίκτυο υπάρχουν κανόνες και νομοθεσία

Οδύσσεια στο διαδίκτυο: Επεισόδιο 3ο: "Συμπληγάδες"

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(19 ψήφοι)
Ο Οδυσσέας και η Ελένη προσπαθούν να κάνουν κάποιες ηλεκτρονικέςσυναλλαγές έχοντας την περιέργεια και την αφέλεια της ηλικίας τους. Η εικονική«Ασφάλεια Διαδικτύου» συμβουλεύει τους νεαρούς μαθητές για την αντιμετώπιση των «Συμπληγάδων» στο Διαδίκτυο: πότε θα δίνουν τα τα προσωπικά τους δεδομένα, πώςθα ξεχωρίζουν τα αξιόπιστα ηλεκτρονικά καταστήματα, με ποιούς τρόπους θα κάνουνασφαλείς ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Οδύσσεια στο διαδίκτυο: Επεισόδιο 4ο: "Οι λωτοφάγοι"

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(13 ψήφοι)

Ο Οδυσσέας και η Ελένη παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια,συμμετέχουν σε διακικτυακές κοινότητες, επικοινωνούν με τους φίλους καισυμμαθητές τους, έχοντας την περιέργεια και την αφέλεια της ηλικίας τους. Ηεικονική «Ασφάλεια Διαδικτύου» τονίζει στους νεαρούς μαθητές τα προβλήματα πουδημιουργούν οι υπερβολές και ο εθισμός στο Διαδίκτυο (προβλήματα με το σχολείο, χάσιμο της αίσθησης τουχρόνου, παραμέληση της οικογένειας και των φίλων, ψέματα για τις δραστηριότητέςτους, οξυθυμία, « Έξω από το Διαδίκτυο νιώθεις κενός και θλιμμένος»). Ακόμα συμβουλεύει για την αντιμετώπιση της ανεπιθύμητηςαλληλογραφίας και γενικότερα των «Λωτοφάγων» στο Διαδίκτυο: ζητήματα εικονικώνφίλων με ψεύτικες ταυτότητες, θέματα παραπλάνησης και τους τονίζει «Στο Διαδίκτυοισχύουν οι κανόνες του πραγματικού κόσμου. Κάνεις παρέα μόνο αυτούς που εμπιστεύεσαι!»

Οδύσσεια στο διαδίκτυο: Επεισόδιο 5ο: "Επιστροφή στην Ιθάκη"

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(9 ψήφοι)
Ο Οδυσσέας και η Ελένη ψάχνονταςνα βρούν ηλεκτρονικά μαθητικά περιοδικά για να δημιουργήσουν το δικό τους, πλοηγούνται σε ασφαλείς δικτυακούς τόπους με δημιουργίες μαθητών, εργασίες από συνεργασίεςσχολείων της Ευρώπης, εκπαιδευτικά βίντεο, μαθητικά blogs, μαθήματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Η εικονική «Ασφάλεια Διαδικτύου» παρακολουθεί την πλοήγηση χωρίςνα χρειάζεται η παρέμβασή της σε αυτά τα ασφαλή νερά...